Trabajos De Grado Zootecnia

Permanent URI for this collectionhttps://hdl.handle.net/20.500.12558/72

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    Evaluación de la respuesta de las pasturas a la aplicación de fertilizantes foliares enriquecidos orgánicamente
    (2024-02-16) García León, Edna Milena
    Resumen Se realizo el siguiente proyecto evaluando la respuesta de las pasturas a la aplicación de fertilizantes foliares enriquecidos orgánicamente, en praderas con presencia de Kikuyo (Cenchrus clandestinus) y Ryegrass (lolium multiflorum), con un periodo de descanso de 38 días en la hacienda La Isla del municipio de Simijaca – Cundinamarca a 2559 msnm. La hacienda es dedicada a la producción de leche bovina, en un sistema de pastoreo rotacional bajo condiciones normales de ambiente. Se seleccionaron 6 potreros al azar el cual se dividieron en dos TC y T1; luego de la salida de los animales se les realizo la aplicación del fertilizante foliar Nutrisil sin repeticiones. Se evaluó la cantidad de biomasa disponible y la calidad nutricional de las pasturas al día 7 luego de la aplicación y al día 38 previo al pastoreo, la información que se obtuvo se analizó mediante Microsoft Excel y a los datos obtenidos se les realizo un análisis de varianza, (P>0.05) para saber la diferencia entre tratamientos. Los tratamientos donde fue aplicado el fertilizante foliar mostraron diferencias visualmente y cambios benéficos en las pasturas, aunque en la evaluación de biomasa no mostro diferencia significativa entre tratamientos ya que (P>0.05) al día 7 post aplicación con promedio y desviación estándar (TC) 0,8 ± 0,2 y (T1) 1,7 ± 0,5, y al día 38 previo al pastoreo no tuvo diferencia significativa (P>0.05) entre tratamientos, pero se demostró que el T1 tuvo mayor desempeño en producción de forraje verde con un promedio de 2,0kg/FV/m2. Respecto a la calidad nutricional los tratamientos realizados no demostraron diferencia significativa ya que la probabilidad es menor a (P>0.05) al día 7 post aplicación y al día 38 previo al pastoreo. Con la aplicación del fertilizante foliar Nutrisil, se logró identificar que su color fue mucho más verde que las pasturas con el TC de manera que su color fue más opaco, así mismo, la palatabilidad al momento de consumir el forraje donde fue aplicado el T1 fue más aceptado por los animales. En general se obtuvieron resultados positivos, ya que, es notable la diferencia de la aplicación foliar, de manera que, genera un mayor desempeño en las praderas suministrándole los elementos que no tienen en disponibilidad las plantas, para tener un desarrollo optimo y continuo. Abstract The following project was carried out to evaluate the response of pastures to the application of organically enriched foliar fertilizers, in pastures with Kikuyo (Cenchrus clandestinus) and Ryegrass (lolium multiflorum), with a rest period of 38 days in the hacienda La Isla in the municipality of Simijaca - Cundinamarca at 2559 meters above sea level. The farm is dedicated to bovine milk production, in a rotational grazing system under normal environmental conditions. Six paddocks were randomly selected and divided into two TC and T1; after the animals left the farm, the application of Nutrisil foliar fertilizer was applied without repetitions. The amount of available biomass and the nutritional quality of the pastures were evaluated at day 7 after application and at day 38 prior to grazing. The information obtained was analyzed using Microsoft Excel and the data obtained were subjected to an analysis of variance (P>0.05) to determine the difference between treatments. The treatments where the foliar fertilizer was applied showed visual differences and beneficial changes in the pastures, although in the evaluation of biomass did not show significant differences between treatments since (P>0. 05) at day 7 post application with average and standard deviation (TC) 0.8 ± 0.2 and (T1) 1.7 ± 0.5, and at day 38 prior to grazing had no significant difference (P>0.05) between treatments, but it was shown that T1 had higher performance in green forage production with an average of 2.0kg/FV/m2. Regarding nutritional quality, the treatments did not show a significant difference, since the probability is lower (P>0.05) at day 7 post-application and at day 38 prior to grazing. With the application of the foliar fertilizer Nutrisil, it was possible to identify that its color was much greener than the pastures with the CT so that its color was more opaque, likewise, the palatability at the moment of consuming the forage where the T1 was applied was more accepted by the animals. In general, positive results were obtained, since the difference of the foliar application is remarkable, in such a way that it generates a better performance in the prairies, supplying them with the elements that are not available to the plants, in order to have an optimal and continuous development.
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    Evaluación de dos tipos de forraje verde hidropónico en el comportamiento productivo de conejos en levante, en la granja novilleros, Ubaté Cundinamarca
    (2024-02-16) Garnica Malaver, Angie Daniela
    Resumen El presente estudio, se realizó en la Granja Novilleros en la Villa San Diego de Ubaté, perteneciente a la Dirección Agropecuaria del Municipio, consistió en la evaluación de dos tipos de forraje verde hidropónico como alimento de conejos en levante. Se realizaron dos fases, en la primera fase se realizó la siembra de dos especies de forraje verde hidropónico (Avena y Trigo). En la segunda se alimentaron los conejos, para ello se tomaron nueve conejos al azar de sesenta días de edad con igualdad de condiciones y características fenotípicas similares, se ubicaron en jaulas independientes en donde se evaluaron tres tratamientos, el primero (control) que consistió en el suministro de alimento balanceado y heno, el segundo a base de FVH de Avena Cayuse (Avena sativa), alimento balanceado, heno y el tercero a base de FVH de Trigo (Triticum aestivum L.), alimento balanceado y heno. En estos conejos se evaluó el aumento de peso corporal, ganancia diaria promedio y conversión alimenticia, obteniendo como resultado que mediante la utilización del segundo tratamiento FVH de Avena, con el suministro de FVHAvena en la dieta de los conejos, tuvo tendencia a una mejor respuesta productiva frente a las variables evaluadas, siendo la dieta más eficiente tanto en ganancia diaria promedio como en conversión alimenticia. Abstract This assay was carried out at the Novilleros Farm in the Villa San Diego de Ubaté, belonging to the Agricultural Direction of the Municipality, and consisted of the evaluation of two types of hydroponic green fodder feeding rabbits. It was carried out in two phases; in the first phase, two types of cereals (oats and wheat) were sown, and in the second phase the rabbits were fed, for which nine rabbits of sixty days of age with equal conditions and similar phenotypic characteristics were taken at random; They were placed in independent cages where three treatments were evaluated, the first (control) consisting of balanced feed and hay, the second based on FVH of Cayuse Oats (Avena sativa), balanced feed, hay and the third based on FVH of Wheat (Triticum aestivum L. ), balanced feed and hay. Subsequently, variables of body weight gain, average daily gain and feed conversion were evaluated, obtaining as a result that the use of the second oat FVH treatment, with the supply of FVH-oat in the rabbits' diet, had a tendency to a better productive response to the variables evaluated, being the most efficient diet both in average daily gain and feed conversion.
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    Implementación de un Centro de costos en la producción bovina de la Unidad Agroambiental El Tíbar En El Municipio De Ubaté
    (2024-02-16) Pachón Caicedo, Leidy Paola
    El presente trabajo se realizó en la Unidad Agroambiental El Tíbar, esta unidad actúa como centro educativo fomentando la activa participación de los estudiantes de la Universidad de Cundinamarca Seccional Ubaté y en el desarrollo de diferentes actividades tanto administrativas como agropecuarias. Entre las actividades agropecuarias se encuentra el sistema de producción bovino, el cual representa la mayor proporción de los ingresos de la unidad agroambiental y soporta gran parte de los gastos de la misma; sin embargo, presenta ciertas problemáticas como el no contar una contabilidad debidamente sistematizada y que evidencie los costos detalladamente por actividad - proceso, los gastos generados y la utilidad o pérdida obtenida; ya que sus registros se llevan en formatos físicos como (pesaje de leche, producción de leche, hoja de vida de los animales) suministrados por la Universidad para su debido diligenciamiento. Al evidenciar dicha problemática se diseñó un Centro de costos para la producción bovina como un recurso de gestión administrativa y financiera, el cual permite visualizar el desempeño básico de cualquier empresa; conocer las fortalezas y debilidades de cada uno de los procesos que la conforman para la toma de una decisión acertada y por último son un recurso estratégico de contabilidad utilizado para plantear presupuestos, registrar costos y gastos, permitiendo aumentar las posibilidades de crecimiento y reduciendo los riesgos financieros. De acuerdo con Barragán (2015), un “Centro de costos funciona como una unidad de medida de la información, puede comprender una única actividad o un grupo de actividades permite una mayor claridad, asignación y control presupuestal” (p.,18). El cual permitirá conocer de manera adecuada y a su vez dar un mejor manejo sobre los costos y gastos generados en el sistema productivo bovino de la UAA, así como los gastos variables o externos que influyen de manera indirecta. De esta manera, se contribuirá con el logro de los objetivos organizacionales, logrando una mayor eficiencia y eficacia en todo el proceso productivo, rentabilidad y a su vez elaborar y distribuir mejor el presupuesto. Se observa que el ejercicio contable del lapso de estudio genera márgenes de ganancias que visualizan las condiciones de la explotación ganadera en la UAA, por lo que al crear el centro de costos se facilita crear el instrumento pragmático que facilita la toma de decisiones. Palabras clave: estado de pérdidas y ganancias, análisis de costos, rentabilidad. Abstract This work was carried out at the El Tíbar Agro-environmental Unit, this unit acts as an educational center promoting the active participation of students from the University of Cundinamarca Ubaté Section and in the development of different administrative and agricultural activities. Among the agricultural activities is the bovine production system, which represents the largest proportion of the income of the agro-environmental unit and supports a large part of its expenses; However, it presents certain problems such as not having properly systematized accounting that shows the costs in detail by activity - process, the expenses generated and the profit or loss obtained; since their records are kept in physical formats such as (milk weighing, milk production, animal resume) provided by the University for due diligence. By evidencing this problem, a Cost Center for bovine production was designed as an administrative and financial management resource, which allows viewing the basic performance of any company; knowing the strengths and weaknesses of each of the processes that comprise it to make the right decision and finally, they are a strategic accounting resource used to raise budgets, record costs and expenses, allowing to increase the possibilities of growth and reducing risks. financial. According to Barragán (2015), a “Cost center functions as a unit of measurement of information, it can comprise a single activity or a group of activities, allowing greater clarity, allocation and budget control” (p.,18). Which will allow us to know adequately and in turn give better management of the costs and expenses generated in the UAA's bovine production system, as well as the variable or external expenses that influence indirectly. In this way, it will contribute to the achievement of organizational objectives, achieving greater efficiency and effectiveness in the entire production process, profitability and, in turn, better preparing and distributing the budget. It is observed that the accounting exercise of the study period generates profit margins that visualize the conditions of livestock exploitation in the UAA, so by creating the cost center it is easier to create the pragmatic instrument that facilitates decision making. Keywords: profit and loss statement, cost analysis, profitability.
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    Establecer el impacto productivo del síndrome hemorrágico de hígado graso en gallinas ponedoras de la linea babcook brown (granja avicola Avigran del Casanare)
    (2024-02-16) Castellanos Menjura, Jefferson Ignacio
    En el presente documento, se ha planteado el problema referente al Síndrome Hemorrágico del Hígado Graso en Gallina Ponedora Babcock Brown, que se centra en comprender cómo afecta este en la Granja Avícola AVIGRAN del Casanare. El alcance de esta investigación será descriptivo, lo que nos permitirá analizar detalladamente el síndrome y sus consecuencias en este contexto específico. La producción de aves de corral, y en particular la cría de gallinas ponedoras desempeña un papel vital en la industria alimentaria a nivel mundial. es uno de los desafíos críticos en la cría de aves es el manejo de enfermedades y trastornos que pueden afectar la salud y la producción de huevos de las aves. El Síndrome Hemorrágico del Hígado Graso (SHHG) es una enfermedad que ha sido identificada en gallinas ponedoras, específicamente en la variedad Babcock Brown. Este síndrome se caracteriza por la acumulación de lípidos en el hígado, lo que puede llevar a complicaciones hemorrágicas y afectar gravemente la salud y la producción de huevos en estas aves. De acuerdo a lo anteriormente mencionado, dentro del desarrollo del proyecto se realizará análisis, diseño estrategias y recomendaciones específicas para prevenir y manejar el síndrome hemorrágico del hígado graso en las gallinas ponedoras Babcock Brown, considerando factores como la alimentación, el manejo sanitario, el ambiente y las prácticas de crianza. Los resultados esperados incluyen la reducción de la mortalidad causada por el síndrome hemorrágico del hígado graso. Mediante la presente se concluye que este proyecto demuestra un compromiso con la mejora continua de las prácticas de manejo y alimentación, contribuyendo así al bienestar de las aves y la mejoría en los factores económicos de la granja AVIGRAN del Casanare. In this document, the problem concerning the Fatty Liver Hemorrhagic Syndrome in Babcock Brown Laying Hens has been presented, which focuses on understanding how it affects the AVIGRAN Poultry Farm in Casanare. The scope of this research will be descriptive, which will allow us to analyze in detail the syndrome and its consequences in this specific context. Poultry production, and in particular the breeding of laying hens plays a vital role in the food industry worldwide. One of the critical challenges in poultry farming is the management of diseases and disorders that can affect the health and egg production of poultry. Fatty Liver Hemorrhagic Syndrome (FHLHS) is a disease that has been identified in laying hens, specifically in the Babcock Brown variety. This syndrome is characterized by the accumulation of lipids in the liver, which can lead to hemorrhagic complications and seriously affect the health and egg production of these birds. In accordance with the above, the project will analyze, design strategies and specific recommendations to prevent and manage fatty liver hemorrhagic syndrome in Babcock Brown laying hens, considering factors such as feed, sanitary management, environment and husbandry practices. The expected results include the reduction of mortality caused by fatty liver hemorrhagic syndrome. It is hereby concluded that this project demonstrates a commitment to the continuous improvement of management and feeding practices, thus contributing to the welfare of the birds and the improvement of the economic factors of the AVIGRAN farm in Casanare.
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    Caracterización fisicoquímica de los efluentes obtenidos de un biodigestor alimentado con excretas porcinas en la Unidad Agroambiental el Tíbar, Ubaté, Cundinamarca.
    (2024-01-15) Maldonado Rincón, Ingrid Dayana; Rodríguez Jiménez, Andrea Julieth
    La porcicultura es uno de los sectores más productivos de la economía colombiana, pero enfrenta desafíos en sus procesos sanitarios y de calidad, debido al impacto ambiental generado por el manejo inadecuado de las excretas frescas conocidas como porquinaza, que contaminan los cuerpos de agua, suelos y aire. El objetivo de esta investigación fue caracterizar los parámetros físicos y químicos de muestras procedentes de un biodigestor alimentado con excretas porcinas. El experimento fue llevado a cabo en la Unidad Agroambiental el Tíbar (UAT) de la Universidad de Cundinamarca, ubicada en la Villa de San Diego de Ubaté, donde se busca continuamente el desarrollo sostenible de las producciones animales, en procesos amigables con la función ecológica del territorio. Estos subproductos se obtienen de diferentes procesos, los cuales no afectan la salud humana, ni alteran los ecosistemas. Es importante resaltar que este biodigestor hizo parte de un proyecto financiado por MinCiencias, integrado por el Grupo Sistemas de Producción Sostenible /Sustentable (SISPROS) de Zootecnia Fusagasugá, y el Grupo de Investigación de Zootecnia Ubaté (GIZU). La implementación del biodigestor comprendió su adaptación a las condiciones de clima frío, proceso llevado a cabo durante nueve semanas, se tomó una muestra del efluente cada siete días, se evaluaron los siguientes parámetros: pH, temperatura, humedad, CE), (STD), (DQO), (P), (Ca), (NH3) y (Mg).Los parámetros más relevantes fueron: pH y Temperaturas del biol, con implementación del análisis de correlación (α=0.05), las variables relacionadas más significativas con valores cercanos a 1 fueron: CE y TDS, CO y T°, P y Mg. Abstract Pig farming is one of the most productive sectors of the Colombian economy, but it faces challenges in its sanitary and quality processes, due to the environmental impact generated by the inadequate management of fresh excreta known as swine manure, which contaminates bodies of water, soil and air. The objective of this research was to characterize the physical and chemical parameters of samples from a biodigester fed with pig excreta. The experiment was carried out at the El Tíbar Agro-Environmental Unit (UAT) of the University of Cundinamarca, located in the Villa de San Diego de Ubaté, where the sustainable development of animal production is continually sought, in processes that are friendly to ecological function. Of the territory. These byproducts are obtained from different processes, which do not affect human health or alter ecosystems. It is important to highlight that this biodigester was part of a project funded by MinCiencias, made up of the Sustainable Production Systems Group (SISPROS) of Zootecnia Fusagasugá, and the Research Group of Zootecnia Ubaté (GIZU). The implementation of the biodigester included its adaptation to cold weather conditions, a process carried out for nine weeks, a sample of the effluent was taken every seven days, the following parameters were evaluated: pH, temperature, humidity, EC), (STD), (COD), (P), (Ca), (NH3) and (Mg). The most relevant parameters were: pH and temperatures of the biol, with implementation of the correlation analysis (α=0.05), the most significant related variables with values close to 1 were: EC and TDS, CO and T°, P and Mg
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    Abordaje global del efecto de las propiedades biológicas del propóleo con enfoque en la producción animal
    (2023-12-05) Alonso Pulga, Lizeth Catherine
    El propóleo es un producto natural que ha sido utilizado para prácticas terapéuticas y nutricionales desde la ancestralidad, sin embargo, posee una composición compleja y variable según el contexto geográfico. Este artículo recopila las informaciones más actuales que se han generado a nivel mundial sobre los beneficios del propóleo en los sistemas de producción animal, como alternativa alimenticia sostenible con potencial para mejorar los aspectos reproductivos, salud, nutrición y calidad en canal, según lo citado en la literatura científica. Se destaca el uso del propóleo y sus propiedades biológicas, soluciones y técnicas aplicadas con efectos beneficiosos a especies de interés zootécnico, y algunos desafíos y contraindicaciones sobre el control de calidad del propóleo por su gran diversidad, diferentes tipos y por las condiciones operativas involucradas. En vista del creciente interés en el uso de sustancias bioactivas de fuentes naturales para promover la sanidad y bienestar animal, reducir el riesgo de desarrollar enfermedades y evitar antibióticos utilizados como aditivos alimenticios, esta revisión promueve diversa información para el impulso, progreso y sostenibilidad de la industria pecuaria. Propolis is a natural product that has been used for therapeutic and nutritional practices since ancient times, however, it has a complex and variable composition depending on the geographical context. This article compiles the most current information that has been generated worldwide on the benefits of propolis in animal production systems, as a sustainable food alternative with potential to improve reproductive aspects, health, nutrition and carcass quality, as cited in the scientific literature. The use of propolis and its biological properties, solutions and techniques applied with beneficial effects to species of zootechnical interest, and some challenges and contraindications on the quality control of propolis due to its great diversity, different types and the operating conditions involved are highlighted. In view of the growing interest in the use of bioactive substances from natural sources to promote animal health and welfare, reduce the risk of developing diseases and avoid antibiotics used as feed additives, this review promotes diverse information for the promotion, progress and sustainability of the livestock industry.
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    Características reproductivas de ovinos machos suplementados con propóleo en condiciones de trópico alto colombiano.
    (2023-12-05) Naranjo Malaver, Yuli María; Shirley Andrea, Zulma Eliana
    Resumen Las propiedades antioxidantes del extracto etanólico de propóleo (EEP) ofrecen un efecto potencial para mejorar la capacidad antioxidante total del plasma seminal y la reducción del estrés oxidativo durante la espermatogénesis. El objetivo del presente proyecto es implementar el extracto etanólico de propóleo (EEP) como complemento en la dieta de ovinos machos bajo pastoreo y su efecto sobre las características reproductivas en condiciones de trópico alto colombiano. Fueron utilizados 16 machos ovinos, distribuidos aleatoriamente en 2 tratamientos (n=8): T.C (control 30 mL de agua destilada/animal/día) y T.PRO (30 mL EEP/animal/día), suministrado directamente vía oral. La suplementación inicio con un periodo de adaptación previo de 14 días y los tratamientos fueron suministrados durante 47 días consecutivos, correspondiente al periodo de la espermatogénesis. La toma de datos se realizó los días -14, 0, 14, 28, 42, 56 y 70 post-suplementación. Las variables de estudio fueron: perímetro escrotal, biometría testicular, termometría testicular y calidad seminal. El análisis estadístico incluyó el cumplimiento de los supuestos de normalidad, la estadística descriptiva (Media y desviación estándar), con medidas repetidas en el tiempo y se realizó una prueba de T de Student para la comparación de grupos (T.C. y T.PRO.), considerando valores de P<0,05 como significativos. Las variables fueron evaluadas con el paquete estadístico Infostat®. En los resultados obtenidos en el experimento para las variables evaluadas de macho ovino como: (aspecto, motilidad masal, motilidad individual, concentración espermática, vigor, eosina rosa, defectos menores, defectos totales, T° corporal, temperatura de testículos T° externa, perímetro escrotal, volumen y tono testiculares) no se encontraron diferencias significativas entre los tratamientos T.C y T.PRO (P>0,05), por lo contrario, en las variables de volumen y defectos mayores se encontró variabilidad entre los tratamientos T.C y T.PRO (P<0,05), resaltando que los animales con T.PRO no empeoraron las variables anteriormente mencionada, al contrario se mantuvieron durante el tiempo. Podemos concluir que no se logró demostrar los efectos antiinflamatorios, antioxidantes y antibacterianos del EEP, se evidenció sobre las características reproductivas evaluadas en los animales suplementados con 30 mL de EEP en la dosis de inclusión de 3 g de propóleo y con una composición de fenoles totales de 185,64 mg ácido cafeico/L extracto. Palabras clave: EEP (extracto etanólico de propóleo), flavonoides, polifenoles, espermatogénesis, reproducción, calidad seminal. Abstract The antioxidant properties of the ethanolic extract of propolis (EEP) offer a potential effect to improve the total antioxidant capacity of seminal plasma and the reduction of oxidative stress during spermatogenesis. The objective of this project is to investigate Implementing the ethanolic extract of propolis (EEP) as a supplement in the diet of grazing male sheep and its effect on reproductive characteristics in conditions of the Colombian high tropics. Sixteen male sheep were used, randomly distributed in 2 treatments (n=8): T.C (control 30 mL of distilled water/animal/day) and T.PRO (30 mL EEP/animal/day), administered directly orally. The supplementation began with a previous adaptation period of 14 days and the treatments were supplied for 47 consecutive days, corresponding to the period of spermatogenesis. Data collection was performed on days -14, 0, 14, 28, 42, 56 and 70 post-supplementation. The study variables were scrotal perimeter, testicular biometry, testicular thermography, and semen quality. The statistical analysis included the descriptive part, analysis of variance and the comparison of means test, depending on the assumptions of normality and homogeneity of the variances. The content of flavonoids and total phenols present in the EEP was determined to correlate with the response variables. In the results obtained in the experiment for the evaluated male sheep variables such as: (appearance, mass motility, individual motility, sperm concentration, vigor, pink eosin, minor defects, total defects, body T°, testicle temperature external T°, scrotal perimeter, testicular volume and tone) no significant differences were found between the T.C and T.PRO treatments with a higher value of P= (0.05), on the contrary, in the variables of volume and major defects variability was found between the T.C and T.PRO treatments. with a lower value of P = (0.05). We can conclude that it was not possible to demonstrate the anti-inflammatory, antioxidant and antibacterial effects of EEP, it was evidenced on the reproductive characteristics evaluated in animals supplemented with 30 mL of EEP in the inclusion dose of 3 g of propolis and with a composition of total phenols. of 185.64 mg aq. caffeic/L extract. Keywords: EEP (ethanolic extract of propolis), flavonoids, phenols, spermatogenesis, reproduction, seminal quality
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    Evaluación de las propiedades físicas y reológicas de dos postas de carne equina determinadas bajo calidad instrumental
    (2021-09-14) Téllez Cañón, Angie Lizeth; Tellez Cortés, Sharon Julieth
    Resumen Las características finales de la carne equina, al igual que las de la carne de bovino, pueden verse influenciadas por diversos elementos, como la genética, la alimentación, el manejo del animal y las técnicas culinarias aplicadas en su preparación, como la cocción y el asado. Estos elementos pueden tener un impacto significativo en las propiedades finales de la carne y en su distinción. Por lo tanto, el objetivo principal de este estudio es evaluar las propiedades físicas y reológicas de la carne equina en comparación con la carne bovina, con el propósito de informar y concienciar sobre su consumo, así como resaltar sus diferencias. Para lograr esto, se llevaron a cabo pruebas que incluyeron la medición del pH, colorimetría, capacidad de retención de agua y evaluación de la textura (tensión, compresión y corte) en tres repeticiones por tratamiento, lo que permitió obtener rangos precisos. Los resultados revelaron que la carne equina tiende a exhibir un pH ligeramente más elevado y un color más claro en comparación con la carne bovina. Además, la textura (tensión, comprensión y corte) de la carne de equino puede ser más firme según el tipo de musculo, lo cual puede estar influenciado por factores como la actividad diaria del animal y el proceso de sacrificio. Por lo tanto, con respecto a los resultados obtenidos, se puede concluir que existen diferencias significativas entre la carne de equino y la carne de vaca, con un nivel de significancia estadística de p<0.05 en todos los análisis realizados. Abstract The final characteristics of horse meat, like those of beef, can be influenced by various factors such as genetics, diet, animal husbandry, and culinary techniques used in its preparation, such as cooking and roasting. These elements can have a significant impact onthe final properties of the meat and its distinction. Therefore, the main objective of this study is to evaluate the physical and rheological properties of equine meat compared to bovine meat, with the purpose of informing and raising awareness about its consumption, as well as highlighting its differences. To achieve this, tests were conducted that included pH measurement, colorimetry, water retention capacity and texture evaluation (tension, compression and cutting) in three repetitions per treatment, which allowed to obtain precise ranges. The results revealed that horse meat tends to exhibit a slightly higher pH and a lighter color compared to beef. Furthermore, the texture (tensile strength, compression, and shear) of horse meat can be firmer depending on the type of muscle, which may be influenced by factors such as the daily activity of the animal and the slaughter process. Therefore, with respect to the obtained results, it can be concluded that there are significant differences between horse meat and beef, with a statistical significance level of p<0.05 in all conducted analyses.
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    Biodigestores como alternativa de producción de energía renovable en el trópico alto colombiano
    (2021-09-14) Castro Caicedo, Edison Armando
    Resumen En el trópico alto colombiano se presentan sistemas de producción animal de diferentes especies y con diferentes fines, pero uno de los problemas más representativos es el manejo de los residuos orgánicos que se producen durante estos procesos, convirtiéndose en un foco de contaminación ambiental y de reservorio de posibles patógenos que pueden afectar la salud animal y humana. Una de las alternativas para disminuir la acumulación de estos residuos es la implementación de biodigestores, por esta razón se planteó como objetivo general realizar una actualización de literatura sobre la implementación de biodigestores como alternativa energética en el trópico alto colombiano. Para ello, se realizó una investigación en diferentes bases de datos teniendo en cuenta principalmente estudios realizados en condiciones de clima frío, citando los resultados más importantes de estos, y evaluando la viabilidad de la implementación de un biodigestor en el trópico alto colombiano. Se obtuvo como resultado principal de esta revisión de literatura que la viabilidad de un biodigestor en el trópico alto colombiano depende principalmente de una adecuada instalación, como por ejemplo encerrar el biodigestor en un invernadero, para garantizar uno de los parámetros más importantes como es la temperatura, y así obtener un buen funcionamiento del sistema. Se concluye que cumpliendo con las condiciones necesarias se puede llevar a cabo un proceso de digestión anaerobia exitosa, y además resulta en una oportunidad de tener un sistema más competitivo. Abstract In the Colombian Andean highland there are animal production systems of different species and for different purposes, but one of the most representative problems is the management of manure and organic waste produced during these processes, becoming a source of environmental and reservoir contamination. of possible pathogens that can affect animal and human health. One of the alternatives to reduce the accumulation of this waste is the implementation of biodigesters, for this reason, the aim was to update the literature on the implementation of biodigesters as an energy alternative in the Colombian Andean highlands. For this, a documental review was carried out in different databases, taking into account mainly studies carried out in highlands conditions, citing the most important results of these, and evaluating the feasibility of implementing a biodigester in the Colombian Andean highlands. The main result of this review was obtained that the viability of a biodigester in the Colombian Andean highland depends mainly on an adequate installation, such as enclosing the biodigester in a greenhouse, to guarantee one of the most important parameters such as temperature, and thus obtain a good functioning of the system. It is concluded that by fulfilling the necessaryconditions, a successful anaerobic digestion process can be carried out, and also results in an opportunity to have a more competitive system.
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    Bienestar animal en sistemas de producción bovina de leche en el trópico alto colombiano
    (2021-09-14) Guzmàn Franco, Jhonatan Hernàn; Rojas Moreno, Sebastiàn
    Resumen El bienestar animal es la base para una excelente producción pecuaria, del correcto manejo de los animales en cada etapa dependerán los resultados óptimos en los índices productivos y reproductivos de cada especie. Para el trópico alto colombiano, una de las mayores producciones pecuarias en la ganadería de leche, es caracterizada principalmente por el uso de la Raza Holstein como pionera de excelente producción en litros de leche y de fácil manejo y adaptabilidad. Esta raza puede llegar a producir hasta 8 litros más de leche en comparación al promedio de producción de otras razas lecheras, de igual manera diversos estudios han demostrado que es una raza dócil, de fácil manejo y muy resistente a cambios de temperatura. Sin embargo, la productividad lechera no solo está influenciada por la genética del animal, sino por diversos factores externos, tales como, alimentación, cuidados sanitarios y libertad de expresión del comportamiento natural de la especie. El bienestar animal tiene la finalidad de evaluar de manera critica como se ve afectada la calidad de vida de los animales, entendiéndose como bienestar animal al estado físico y mental de los animales en relación con el entorno en el que vive, dicha evaluación se realiza teniendo como base las 5 libertades del bienestar animal (libre de hambre y sed, libre de miedos y angustias, libre de incomodidades físicas y térmicas, libre de lesiones, dolor o enfermedades y libres de expresar su comportamiento natural), la cual se lleva a cabo mediante protocolos de medición que califican como el productor o finca productora enfrenta las adversidades externas para garantizar las libertades a los animales. Son muchos los estudios que demuestran que el mal manejo desde la alimentación hasta el correcto llevado del animal al puesto de trabajo influyen de manera negativa en la productividad ganadera, de manera que no solo se expone la calidad de vida de los animales, sino también la rentabilidad de la finca. En el siguiente trabajo se muestra una revisión teórica acerca de los principales conceptose indicadores del bienestar animal para el ganado de leche, así como también la legislación vigente de protección animal y los protocolos de medición de bienestar, con el fin de exponer los factores internos y externos que pueden llegar a afectar la productividad lechera. Abstract Animal welfare is the basis for excellent livestock production, the correct management of animals at each stage will produce optimal results in the productive and reproductive rates of each species. For the Colombian high tropics, one of the largest livestock productions in dairy farming, is characterized mainly by the use of the Holstein Breed as a pioneer of excellent production in liters of milk and easy handling and adaptability. This breed can produce up to 8 liters more milk compared to the average production of other dairy breeds. In the same way, various studies have shown that it is a docile breed, easy to handle and very resistant to changes in temperature. However, milk productivity is not only influenced by the genetics of the animal, but also by various external factors, such as management, feeding, health care and freedom of expression of the natural behavior of the species. Animal welfare has the purpose of critically evaluating how the quality of life of animals is affected, understanding animal welfare as the physical and mental state of animals in relation to the environment in which they live, said evaluation is carried out taking as a basis the 5 freedoms of animal welfare (free from hunger and thirst, free from fear and anguish, free from physical and thermal discomfort, free from injuries, pain or diseases and free to express their natural behavior), which is carried out measurement protocols that qualify how the producer or producing farm faces external adversities by guaranteeing the freedoms of the animals. There are many studies that show that poor management, from feeding to the correct handling of the animal to the workplace, negatively influence livestock productivity, so that not only the quality of life of the animals is exposed, but also also the profitability of the farm. The following work shows a theoretical review about the main conceptsand indicators of animal welfare for dairy cattle, as well as current animal protection legislation and welfare measurement protocols, to present research examples. Characteristics are the internal and external factors that can affect milk productivity.
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    Mejoramiento de la calidad microbiológica de la leche entregada por productores de la ruta Simijaca a la empresa Gloria Colombia S.A.S.
    (2021-09-14) Rojas Patarroyo, Yeimi Alejandra
    Resumen Ejecutivo Actualmente en la empresa Gloria Colombia existen problemas relacionados con la deficiente calidad microbiológica de la leche, presentándose elevados recuentos de células somáticas (RCS) y unidades formadoras de colonia (UFC) superiores a 700 mil/ml. Dentro de las alternativas para obtener y garantizar que la leche y los derivados lácteos sean saludables y adecuados es necesario la implementación de buenas prácticas ganaderas que permitan realizar una buena gestión del sistema y la obtención de leche en buenas condiciones higiénicas. El objetivo de este proyecto fue mejorar la calidad microbiológica de algunos productores de la ruta Simijaca a través de un acompañamiento en la rutina de ordeño, con el fin de recomendar medidas correctivas que mejoren la calidad y de esta manera aumentar el precio de la leche por bonificación, favoreciendo a los productores e incentivándolos a seguir mejorando. Para lo anterior se realizó la identificación de los códigos con calidad microbiológica deficiente, estos predios se visitaron y se dieron recomendaciones en torno a la rutina de ordeño. Además, se tomaron muestras de leche para análisis microbiológico y composicional. Se observó que las fincas que mejoraron en cuanto a su rutina de ordeño fueron la 197 y 910, la primera mejoró en cuanto a la limpieza de la ubre con agua potable, el despunte y el presellado. La segunda finca mejoró realizando el despunte, presellado y secado de pezones con papel. Otras dos fincas no adoptaron las medidas correctivas sugeridas y una continuó con las buenas prácticas que venía desarrollando. Al analizar los resultados composicionales de las cinco fincas en el municipio de Simijaca podemos ver que las fincas 91742 y 742 son las que más incurren en los estándares de calidad composicional, esto debido posiblemente a la adulteración de la leche y la raza que se está manejando en este sistema productivo. Al comparar los resultados microbiológicos podemos notar que los recuentos de UFC y CS disminuyeron de una quincena a otra, lo que demuestra que los productores trabajaron en las recomendaciones dadas durante la primera visita. Al analizar los resultados de la primera y segunda quincena de noviembre y compararlos con el primer muestreo del mes de octubre se puede observar que los resultados microbiológicos aumentaron, lo que puede indicar que los productores volvieron a cometer los mismos errores afectando la calidad de la leche para ese mes. Los resultados microbiológicos indican que se mantuvieron los valores de células somáticas positivamente en los hatos a excepción del código 910 que tuvo un aumento en el mismo indicador durante el mes de noviembre, esto seguramente a problemas de mastitis en el sistema productivo. Abstract Currently in the company Gloria Colombia there are problems related to the poor microbiological quality of milk, presenting high RCS and CFU above 700 thousand/ml. Within the alternatives to obtain and guarantee that milk and dairy products are healthy and adequate, it is necessary to implement good farming practices that allow good management of the system and the obtaining of milk in good hygienic conditions. Taking into account factors such as animal health, milk hygiene, nutrition, animal welfare, environment, socioeconomic management. An alternative for milk producers to produce milk with enough quality is to seek advice from professionals in veterinary medicine and zootechnics to implement improvement processes in the herd. The objective of this project was to improvethe microbiological quality of some producers of the Simijaca route through an accompaniment in the milking routine, in order to recommend corrective measures that improve the quality and thus increase the price of milk per bonus, favoring producers and encouraging them to continue improving. Therefore, the identification of codes with poor microbiological quality was carried out first, the respective visits to farms in order to observe the milking routine and how well they are executed them and lastly, making corrective decisions to the point of obtaining excellent quality milk. Finally, the following results were obtained: Once the farms were diagnosed, it was observed that what the producers fail the most is in the milking routine, since they do not comply with all the points that are required. On the other hand, analyzing the results, it was observed that the farms that improved in terms of their milking routine were 197 and 910, the first got better in terms of cleaning the udder with drinking water, blunting and pre-sealing The second farm got better in the blunting , pre-sealing and drying the teats with paper. As for the other farms, it can be seen that they continued to make the same mistakes on the second visit, which means that they did not follow the recommendations given. When analyzing the compositional results of the five farms in the municipality of Simijaca, we can see that farms 91742 and 742 are the ones that most incur compositional quality standards, This is possibly due to the adulteration of the milk and the breed that is handled in this production system. When comparing the microbiological results, we can notice that the CFU and CS counts decreased from one fortnight to another, which shows that the producers worked on the recommendations given during the first visit. When analyzing the results of the first and second fortnight of November and comparing them with the first survey of the month of October, it can be seen that the microbiological results increased, which may indicate that the producers made the same mistakes again, affecting the quality of the milk for that month. The microbiological results indicate that the values of somatic cells were positively maintained in the herds, with the exception of code 910, which had an increase in the same indicator during the month of November, this is surely due to mastitis problems in the productive system.
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    FORRAJES VERDES HIDROPÓNICOS COMO ALTERNATIVA PARA LA ALIMENTACIÓN Y NUTRICIÓN DEL CAPIBARA (HYDROCHOERUS HYDROCHAERIS) EN EL BIOPARQUE WAKATÁ EN EL MUNICIPIO DE TOCANCIPÁ, CUNDINAMARCA.
    (2021-09-14) Robayo Vásquez, Ángela Edith
    Resumen La manutención de animales herbívoros se basa en un alto porcentaje de forraje verde de media a alta calidad, sin embargo, hay ocasiones en los que la disponibilidad de suelo es limitado y no se tiene una zona específica para obtener dichos forrajes que contribuyan a una buena alimentación y nutrición de especies silvestres como el capibara (Hydrochoerus hydrochaeris). Se establecieron fuentes de forraje verde hidropónico (FVH), que además de ser de alta calidad va a contribuir a los requerimientos nutricionales del animal, promoviendo comportamientos alimenticios naturales, así mismo este puede llegar a ser muy palatable para los animales. El estudio se llevó a cabo en el Bioparque Wakatá, se utilizaron cinco capibaras y se tuvo en cuenta el comportamiento natural de la especie, se realizó un score de heces. Para la obtención de los FVH se seleccionaron el tipo de semillas, se lavaron y se llevó el registro de crecimiento en los días 8, 15 y 20, en el cual se cosecharon y se midió su aporte nutricional en cuanto a materia seca (MS), grasa, fibra cruda, cenizas, se midieron indicadores de palatabilidad de manera subjetiva por medio de pruebas de cafetería, finalmente se ajustaron las dietas y se realizó un análisis de varianza bajo un diseño completamente al azar y se realizó la prueba de Tukey con (p≤0,05). Dentro de loscomportamientos naturales no se encontraron alteraciones y/o anomalías, la mayor parte del tiempo después de su alimentación entran en reposo. En el score de heces presentan en un 64% entre el grado 3 y 4, rangos que están en lo normal. La cebada tuvo el mayor porcentaje de germinación con un 76.33% y mayor producción de biomasa, en el análisis nutricional, la avena fue la única que presentó diferencias significativas (p≤0,05) en su contenido de (MS). En las pruebas de cafetería los capibaras se mostraron mayormente atraídos por la avena. A partir del balance de la dieta se puede mejorar ajustando los requerimientos de la especie. Abstract The maintenance of herbivorous animals is based on a high percentage of medium to high quality green fodder, however, there are occasions in which the availability of soil is limited and there is no specific area to obtain such fodder that contributes to good feeding and nutrition of wild species such as capybaras. (Hydrochoerus hydrochaeris). Hydroponic green fodder sources were established (FVH), which, in addition to being of high quality, will contribute to the animal's nutritional requirements, promoting natural feeding behaviours, it canalso be highly palatable to animals. The study was carried out in the Wakatá Biopark, five capybaras were used and the natural behaviour of the species was taken into account, a fecal score was carried out. For the production of the FVH, the type of seeds was selected, and their nutritional contribution was measured in terms of dry matter (DM), fat, crude fiber, ash, palatability indicators were measured subjectively by means of cafeteria tests, Finally, diets were adjusted and analysis of variance was performed under a completely randomised design and Tukey's test was performed with (p≤0.05). Within the natural behaviours no alterations and/or anomalies were found, most of the time after feeding they go to rest. In the stool score, 64% of the patients presented a stool score between grade 3 and 4, which is within the normal range. Barley had the highest germination percentage with 76.33% and the highest biomass production, in the nutritional analysis, only oats showed significant differences (p≤0.05) in their content (DM). In thecafeteria trials, capybaras were mostly attracted to oats. From the balance of the diet it can be improved by adjusting the requirements of the species.
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    USO DE SUPLEMENTOS CÁLCICOS EN GALLINAS DE POSTURA
    (2021-09-14) Ballén Guzmán, Yeimy Paola
    Resumen En la alimentación de la gallina ponedora el calcio (Ca) se considera como un elemento clave en el desarrollo de la estructura ósea del ave e interviene directamente en la formación de la cáscara de huevo. Esta revisión se centra en la caracterización de cuatro (4) formas de suplementación de calcio para aves de postura. Se efectuó una búsqueda bibliográfica utilizando bases de datos como revistas institucionales, blog, buscadores académicos, Fenavi y sitios web; se identificaron 30 documentos orientados a estas formas de suplementación, analizando características como definición, composición, suministro en gallinas, costo y presentación. Se dice que la piedra caliza tiene un aprovechamiento de 50% y un costo promedio de $ 17.000 $/bulto de 50 kg, por otro lado, está la conchilla de mar que presenta un aprovechamiento de entre 50 y 55% un poco mayor a la piedra caliza y un costo promedio de $25.000 $/bulto de 5 kg; también se encuentra el pidolato de calcio, es una nueva alternativa con el 95% de digestibilidad y hasta el momento no se conoce su forma de comercialización en Latinoamérica, puesto que está en estudio para encontrar su óptima utilización; por último queda el gluconato de calcio una de las nuevas modalidades de suplementación y no muy común en producción avícola, pero algunos estudios muestra su gran aporte en el porcentaje de producción de huevo. Con ello se concluye que la conchilla de mar al estar más disponible es menos eficiente en relación costo beneficio, por otro lado, el pidolato y el gluconato de calcio muestran ser eficiente, pero debido a la situación actual, se convierte en una opción para tener en cuenta en el futuro de la industria; siendo así la de mejor eficiencia costo/beneficio la piedra caliza. Palabras clave: minerales, calidad de cáscara, avicultura, producción avícola. Abstract Calcium (Ca) is considered a key element in the development of the bird's bone structure and is directly involved in eggshell formation. This review is focused on characterizing four (4) forms of calcium supplementation for laying hens. A bibliographic search was carried out using databases such as institutional journals, blogs, academic search engines, Fenavi and websites; 30 oriented documents were identified on these forms of supplementation, analyzing characteristics such as definition, composition, supply in hens, cost, and presentation. It is said that limestone has a utilization of 50% and an average cost of $ 17,000/bulk of 50 kg, on the other hand, there is the sea shell that presents a utilization of between 50 and 55% a little higher than limestone and an average cost of $ 25. 000 $/bulk of 5 kg; there is also calcium pidolate, a new alternative with 95% digestibility, its commercialization in Latin America is not known yet, because it is still under study to find its optimal use and finally calcium gluconate, one of the new supplementation modalities and not very common in poultry production, but some studies show its great contribution in the percentage of egg production. It is concluded that sea shell, being more available, is less efficient in relation to cost/benefit, on the other hand, calcium pidolate and calcium gluconate are efficient, but due to the current situation of the industry, it becomes an option to take into account for the future of the industry; thus being the most efficient in relation to cost/benefit, limestone The most efficient in relation to cost/benefit, limestone, the most efficient in relation to cost/benefit. Keywords: Minerals, poultry production, poultry, poultry production.
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    Protocolo Welfare Quality® y la evaluación de bienestar animal para terneras lactantes.
    (2021-09-14) Garzon Villanueva, Victor Alfonso; Rodriguez Castañeda, Edgar Yesid
    Resumen El presente artículo muestra los indicadores de bienestar animal que establece el protocolo Welfare Quality® como aspectos que permiten garantizar el desempeño adecuado de las terneras lactantes; para ello se define el bienestar animal, se describe los indicadores de evaluación de bienestar animal en terneras y el protocolo Welfare Quality®. Se realizó una revisión bibliográfica, analizando fuentes documentales de bienestar animal y su relación directa en la cría de terneras y que proporcionan el soporte teórico de este trabajo; los resultados permitieron establecer la importancia del protocolo Welfare Quality® como guía para las buenas prácticas en la cría hembras lactantes en la raza bovina, evidenciando que el grado de bienestar en estaetapa de vida es de suma importancia. Welfare Quality® es notable en un hato, ya permite un seguimiento optimo en el cuidado animal desde el nacimiento hasta el destete, las mejoras de prácticas de alimentación, alojamiento, relación vaca ternera e interacción con otros animales, establece el bienestar animal como un producto de la ética, la conciencia y la responsabilidad de los seres humanos. Abstract This article shows the animal welfare indicators established by the Welfare Quality® protocol as aspects that allow guaranteeing the adequate performance of lactating calves; for this purpose, animal welfare is defined, the indicators for the evaluation of animal welfare in calves and the Welfare Quality® protocol are described. A bibliographic review was carried out, analyzing documentary sources on animal welfare and its direct relation to calf raising, which provide the theoretical support for this work; the results allowed establishing the importance of the Welfare Quality® protocol as a guide for good practices in the raising of lactating females in the bovine breed, evidencing that the degree of welfare in this stage of life is of utmost importance. Welfare Quality® is remarkable in a herd, since it allows an optimal follow-up in animal care from birth to weaning, improvements in feeding practices, housing, cow-calf relationship and interaction with other animals, establishing animal welfare as a product of ethics, conscience and responsibility of human beings.
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    IMPORTANCIA DE LA IMPLEMENTACIÓN DE LAS BUENAS PRÁCTICAS DE CRIANZA EN LAS TERNERAS DE LECHERÍA ESPECIALIZADA
    (2021-09-14) Molina Garzón, Angela Yazmin
    RESUMEN Al pasar del tiempo se ha visto como se fija más la atención en las buenas prácticas, por ello se pretendió resaltar la importancia de un buen manejo en la crianza de terneras y como este genera eficiencia productiva en hatos lecheros, puesto que la rentabilidad de un sistema de producción lechero está estrechamente relacionado con la eficiencia que se tiene durante todo el ciclo productivo, teniendo en cuenta que la crianza de terneras de remplazo genera un gasto con una utilidad demorada. Por lo que se vio la necesidad de realizar una búsqueda amplia en artículos científicos, estudios y documentos electrónicos, acerca de las buenas prácticas en la crianza y su importancia en terneras. Lo anterior permitió obtener más conocimiento y apreciar como realizando un buen trabajo en crianza de terneras genera proyecciones futuras más prometedoras para la producción, de igual forma en diversos estudios ratifican que una buena crianza hace referencia a la alimentación, entorno y manejo por parte del personal, ya que al realizar los procesos de manera eficiente permiten ver los resultados cercanos, como lo son observación de mejores ganancias días de peso, mejor desarrollo del rumen y futuras como la productividad, edad al primer servicio de estas terneras. ABSTRACT As time has gone by, more attention has been paid to animal welfare, therefore, it was intended to highlight the importance of good animal welfare management in calf raising and how this generates productive efficiency in dairy herds, since the profitability of a dairy production system is closely related to the efficiency throughout the production cycle, taking into account that the raising of replacement calves generates an expense with a delayed utility. Therefore, it was necessary to carry out a wide search in scientific articles, studies and electronic documents, about animal welfare and its importance in calf raising. This allowed to obtain more knowledge and appreciate how doing a good job in calf raising generates more promising future projections for the production, in the same way, several studies ratify that a good raising makes reference to feeding, environment and management by the personnel, since when carrying out the processes in an efficient way, it allows to see close results, such as the observation of better gains in weight days, better development of the rumen and future results such as productivity, age at first service of these calves
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    Efecto de dos diluyentes naturales y uno sintético sobre la calidad espermática y la fertilidad en conejos.
    (2021-09-14) Aguilar Cortes, Jonathan David Mauricio; Parra Ruiz, Duvan Alberto
    Resumen La preservación de semen de conejos es una biotecnología valiosa para promover el uso de la inseminación artificial, como ha ocurrido en otras especies. Sin embargo, aún falta estudiar a fondo el procedimiento para obtener mejores resultados de calidad seminal y eficiencia reproductiva. Por tanto, se planteó como objetivo evaluar el efecto de dos diluyentes naturales (agua de coco y leche descremada) y uno sintético (Triladyl®) sobre la calidad espermática de semen fresco y la fertilidad de conejos en la Unidad agroambiental el Tíbar. Para este proceso se seleccionó un macho de la raza Ruso Californiano, con una edad de 18 meses, de alto valor genético, sano y. con buenos parámetros de calidad seminal, posterior a esto se realizaron colectas con ayuda de la vagina artificial para tener un agotamiento gonadal con el fin de obtener muestras limpias para el estudio. El semen fresco fue procesado en los diferentes diluyentes, el T1 fue el agua de coco y el T2 la leche descremada los cuales se denominan naturales, ya que no contienen ningún preservante o antibiótico y el T3 fue el Triladyl® como sintético. Fueron evaluadas las características seminales macroscópicas y microscópicas convencionales hasta 120 minutos. Para la fase de verificación de la fertilidad por inseminación artificial se utilizaron 3 hembras para cada tratamiento, 15 días después de la IA se evaluó la tasa de preñez (TP%) y prolificidad (Pr). Resultados. En la colecta número 1 se evalúo la TP%, del T3: Triladyl® fue del 100%, estadísticamente mayor que el T1: agua de coco 66% y T2: leche descremada 66% (P=0,0026), no se encontraron diferencias significativas (P=0,8080) en el promedio de gazapos (Pr) por tratamiento, T1: agua de coco con 4,6±4.16 gazapos, T2: leche descremada con 3,6±3,21 gazapos y el T3: Triladyl® 3±1 gazapos. En la colecta 2 se evalúo la calidad seminal, se mantuvo durante 120 minutos con diferencia entre tratamientos (P=0,003) donde se destaca la leche descremada, manteniendo un puntaje de 60% en cuanto a la motilidad espermática individual. Se concluye que solo uno de los tres diluyentes utilizados es apto para la conservación de las características de calidad seminal durante 120 minutos, el cual es la leche descremada, sin embargo, la tasa de preñez fue mayor con el diluyente sintético Triladyl ®.
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    Efecto de la sincronización del estro, de la ovulación y de la expresión del celo natural sobre el diámetro del folículo ovulatorio, duración del estro y estado reproductivo en vacas Holstein en Simijaca, Cundinamarca.
    (2021-09-14) Inguilan Colimba, Genny Milena; Rodríguez Rodríguez, Danna Carolina
    ESPAÑOL Como objetivo de este estudio se evaluó la sincronización al estro con aplicación de prostaglandina (PGF2α), un protocolo de inducción a la ovulación Ovsynch (OVS) y la expresión natural del estro (CON), sobre el diámetro del folículo preovulatorio (DFPO), la duración del estro (DE) y el estado reproductivo (ER). El estudio fue realizado en Simijaca Cundinamarca. Se utilizaron 15 vacas Holstein, con un promedio de 5,6±0,9 años, 92,2±39,9 días en leche, clínicamente sanas, cíclicas y con condición corporal mayor a 2.5. La detección del estro se realizó mediante observación visual, la Inseminación artificial se realizó utilizando la regla am pm y la medición del DFPO se realizó mediante ultrasonografía. La confirmación de la preñez se realizó entre los días 30-60 postinseminación. Resultados. Fue diferente significativamente la DE (p=0,002), siendo mayor en el tratamiento OVS (20,25 h) comparado con el CON (11,60 h) y la PGF2α (13,20 h), también se encontró diferencias significativas en el ER (p=0,02), el tratamiento CON tuvo un 100% de preñez, el OVS, 50% y la PGF2α 20% de preñez. Se encontró que no existe una correlación entre la DE y el DFPO (rCON= -0.49; rOVS= -0.16 y rPGF2α = 0,72) y DE y PPL (rCON= -0.05; rOVS= 0.22 y rPGF2α = -0.55). En este estudio se obtuvo mayor porcentaje de preñez en el tratamiento CON; mayor DE en el tratamiento OVS y no se encontró relación entre la DE y el DFPO. Los valores reportados en esta investigación pueden servir de referencia para futuras investigaciones. INGLËS The objective of this study was to evaluate estrus synchronization with prostaglandin application (PGF2α), an Ovsynch ovulation induction protocol (OVS) and natural estrus expression (CON), on the diameter of the preovulatory follicle (PFPO), the duration of estrus (ED) and the reproductive state (ER). The study was conducted in Simijaca Cundinamarca. We used 15 Holstein cows, with an average of 5.6±0.9 years, 92.2±39.9 days in milk, clinically healthy, cyclical and with body condition greater than 2.5. Estrus detection was performed by visual observation, artificial insemination was performed using the am pm rule and DFPO measurement was performed by ultrasonography. The confirmation of pregnancy was made between days 30-60 post-insemination. Results. The SD (p = 0.002) was significantly different, being higher in the OVS treatment (20.25 h) compared to the CON (11.60 h) and the PGF 2α (13.20 h), significant differences were also found in the ER (p = 0.02), the CON treatment had a 100% pregnancy, the OVS, 50% and the PGF2α 20% of pregnancy. It was found that there is no correlation between SD and PFD (rCON = -0.49; rOVS = -0.16 and r PGF2α = 0.72) and DE and PPL (rCON= -0.05; rOVS= 0.22 and rPGF2α = -0.55). In this study, a higher percentage of pregnancy was obtained in the CON treatment; higher SD in OVS treatment and no relationship was found between ED and PFPO. The values reported in this research can serve as a reference for future research.
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    Análisis de los costos de producción en la crianza, desarrollo y engorde de conejo en la cunícola Sutagao del municipio de Fusagasugá
    (2023-09-04) Cruz Guarin, Anderson Ricardo
    RESUMEN La cunicultura es una actividad rentable del sector pecuario que consiste en la crianza de forma económica de conejo, que presenta grandes ventajas si se le compara con otras, por tener un corto ciclo de reproducción y adaptación al medio, dirigida a obtener el máximo beneficio en la comercialización principalmente de carne blanca para su consumo alimenticio, la cual favorece al cuerpo humano mediante sus proteínas, bajas calorías, grasas, colesterol, vitaminas y minerales, de la misma forma viéndose beneficiada por la comercialización de los subproductos generados como lo son la piel y pelo, siendo ambos productos una muy importanteaportación a la industria del vestido; por tal razón se plantea un proyecto para la realización de un estudio de factibilidad de la denominadas Cunícola Sutagaos, ubicada en la vereda Tierra Negra del corregimiento Norte del Municipio de Fusagasugá Cundinamarca. SUMMARY Rabbit farming is a profitable activity in the livestock sector that consists of raising rabbits economically, which presents great advantages when compared to others, because it has a short reproduction cycle and adaptation to the environment, aimed at obtaining the maximum benefit in the commercialization mainly of white meat for food consumption, which favors the human body through its proteins, low calories, fats, cholesterol, vitamins and minerals, in the same way being benefited by the commercialization of generated by-products such as skin and hair, both products being a very important contribution to the clothing industry; For this reason, a project is proposed to carry out a feasibility study of the so-called Cubicula Sutagaos, located in the Tierra Negra village of the North corregimiento of the Municipality of Fusagasugá Cundinamarca.
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    Valor nutricional del ensilaje de piña (Ananas comosus) como alternativa nutricional para bovinos
    (2023-08-04) Zambrano Junca, Johan Sebastian
    El ensilaje es la fermentación anaerobia de carbohidratos solubles presentes en forrajes para producir ácido láctico. Dicho proceso permite almacenar alimento en tiempos de cosecha conservando calidad y palatabilidad, lo cual posibilita aumentar la carga animal por hectárea y sustituir o complementar concentrados. En los últimos años, la necesidad de conservación del medio ambiente ha hecho de los residuos orgánicos, una alternativa para el reciclaje de nutrientes, además de las grandes bondades y ventajas económicas para pequeñas poblaciones. En esta revisión, se analizan varios trabajos desarrollados entre 2005 y 2010 que confirman el aporte nutricional de residuos orgánicos como la piña (Ananas comosus) con la planta entera, rastrojo (hojas, hijos y tallo), corona, corazón, cáscara y pulpa de la fruta, tallo y raíces, para optimizar su uso en la alimentación de animales rumiantes. Así, se permite identificar la eficacia de estos ensilajes hechos con estos residuos agronómicos, ya que se ha visualizado que tiene resultados positivos en producción láctea. Silage is the anaerobic fermentation of soluble carbohydrates present in forages to produce lactic acid. This process allows food to be stored at harvest times while preserving quality and palatability, which allows increasing the stocking rate per hectare and replacing or supplementing concentrates. In recent years, the need for environmental conservation has made organic waste an alternative for nutrient recycling, in addition to the great benefits and economic advantages for small populations. In this review, several works carried out between 2005 and 2010 are analyzed that confirm the nutritional contribution of organic residues such as pineapple (Ananas comosus) with the whole plant, stubble (leaves, shoots and stem), crown, heart, peel and pulp of the fruit, stem and roots, to optimize its use in feeding ruminant animals. Thus, it is possible to identify the effectiveness of these silages made with these agronomic residues, since it has been shown to have positive results in milk production.
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    Protocolos de sincronización de celo en la especie bovina: artículo de revisión
    (2023-08-04) Moreno Forero, Manuel Felipe
    A medida que han avanzado los estudios, el conocimiento y la identificación de mecanismos de acción y funciones a nivel anatómico y fisiológico del sistema reproductor de las hembras bovinas, han venido surgiendo nuevas técnicas y procedimiento que permiten manipular la fisiología reproductiva de la hembra mediante procesos como inseminación artificial, Inseminación Artificial a Tiempo Fijo (IATF) y transferencia de embriones. La sincronización de celo se ha convertido en una herramienta relevante para mejorar la eficiencia reproductiva en los sistemas de producción bovina, que utilizan técnicas como la inseminación artificial, el descubrimiento, identificación y entendimiento fisiológico de hormonas como la progesterona, prostaglandina F2α, hormona liberadora de gonadotropinas, gonadotropina coriónica equina, estrógenos, entre otras) permite hoy en día procesos como la inducción de celo, inducción y sincronización de la ovulación, a través de protocolos de sincronización, los cuales han venido evolucionando a través del tiempo aumentando su efectividad y ofreciendo una variedad de los mismos según la necesidad fisiológica de cada animal. Se encuentran protocolos simples a base de prostaglandina y progesterona y complejos derivados del Ov-Synch como el Co-Synch, PreSynch y J-Synch con o sin modificaciones. Estos protocolos son herramientas importantes en ganadería de carne, de leche y doble propósito y como biotecnologías reproductivas tienen un impacto importante en el mejoramiento genético en las producciones bovinas. As the studies, knowledge and identification of mechanisms of action and functions at the anatomical and physiological level of the reproductive system of bovine females have advanced, new techniques and procedures have been emerging that allow the manipulation of the reproductive physiology of the female, through processes such as artificial insemination, Fixed Time Artificial Insemination (IATF) and embryo transfer. Heat synchronization has become a relevant tool to improve reproductive efficiency in bovine production systems, which use techniques such as artificial insemination, the discovery, identification and physiological understanding of hormones such as progesterone, prostaglandin F2α, prostaglandin-releasing hormone gonadotropins, equine chorionic gonadotropin, estrogens, among others) today allows processes such as heat induction, ovulation induction and synchronization, through synchronization protocols, which have evolved over time, increasing their effectiveness and offering a variety of them according to the physiological need of each animal. There are simple protocols based on prostaglandin and progesterone, and complex derivatives of Ov-Synch such as Co-Synch, Pre-Synch and J-Synch with or without modifications. These protocols are important tools in dairy and dual- purpose cattle farming, and as reproductive biotechnologies they have an important impact on genetic improvement in bovine productions.